Placuszki z jabłkami – przepis na racuchy

by / piątek, 18 Wrzesień 2015 / Kategoria:Aktualności, Kuchnia, Potrawy wegetariańskie

Mamy już prawie jesień. Sady i sklepy są pełne jabłek. Czy wiecie, że w Polsce mamy najwięcej odmian jabłek. Tu możecie zobaczyć ich odmiany – http://www.jakkupowac.pl/jakie-jablka-kupic/

Do placuszków potrzebujemy kwaśnych jabłek np. Renety złotej lub szarej albo niedojrzałych papierówek. Oto propozycja na piątkowy, bezmięsny obiad.

Placuszki z jabłkami

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka
  • pół kilo mąki
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • mleko
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie placuszków z jabłkami

Przygotowujemy ciasto, jak na naleśniki, tylko gęstsze. Do mąki dodajemy mleko i jajko.  Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Obieramy jabłka i kroimy na cienkie plasterki a może nawet płatki. Jabłka wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką, aby pokryły się ciastem. Rozgrzewamy olej na patelni. Ustawiamy gaz/kuchenkę elektryczną, tak aby placki smażyły się intensywnie, ale nie przypalały. Na mojej kuchence elektrycznej jest to program numer 6.  Łyżką nakładamy 5-6 porcji ciasta z kawałkami jabłek (w zależności od wielkości patelni). Zarumieniamy na jednej stronie, przekładamy i dosmażamy na drugiej stronie. Na talerzu kładziemy papierowy ręcznik i wykładamy placuszki. W ręcznik wsiąknie nadmiar oleju.

Po przestygnięciu posypujemy placki cukrem pudrem. Można przyozdobić bitą śmietaną lub konfiturą.

TOP