Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

by / wtorek, 14 Październik 2008 / Kategoria:Święta

Przepis na ok 50 pierogów

 

Składniki na farsz:
1 kapusta średniej wilekości
suszone grzyby
1 duża cebula
oliwa, pieprz, jarzynka

Kapustę i grzyby obgotować. Cebulkę podsmażyć.Kapustę i grzyby przekręcić przez maszynkę. Dodać cebulkę, oliwę i pieprz ewentyalnie trochę jarzynki do smaku.

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
2 łyżki oleju
1 szklanka gotowanej wody
1 jajko

Na stolnicy mąkę połączyć z gorącą wodą i olejem. Dodać jajko Na początku składniki krajać nożem. Później zagnieść ciasto na jednolitą masę rękami. Rozwałkować i wykrajać szklanką kólka. Nałożyć farszu i formować pierożek. Wrzucać do zagotowanej wody. Gotować 5 min od wypłynięcia.

Przed podaniem na Wigilię pierożki podgrzać na patelni lub w piekarniku. Oczywiście doskonale smakują z barszczykiem

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby wpisać komentarz

TOP