Sok z winogron – wspaniały syrop do napojów i budyni

by / środa, 27 Sierpień 2008 / Kategoria:Weki i przetwory

Jak zrobić sok z winogron?

Dojrzałe winogrona myjemy i wrzucamy do garnka. Podlewamy trochę wodą i gotujemy. Gdy winogrona popękają i puszczą sok zlewamy sok do drugiego naczynia i gotujemy resztę miąższu. Ponownie zlewamy sok i słodzimy do smaku (tak aby po rozcieńczeniu pół na pół z wodą sok był nadal słodki). Gorący sok przelewamy przez drobne sitko do butelek lub weków. Zakręcamy i i odwracając nakrętką w dół sprawdzamy szczelność soków. W miarę stygnięcia słoiki powinny zaciągać uszczelki.

Pasteryzacja soku z winogron

Aby być pewnym, że słoiki/butelki przetrzymają zimę, pasteryzujemy je. Duży garnek wyścielamy ściereczką do naczyń. Wstawiamy słoiki i butelki z sokami. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i butelek, gotujemy na niewielkim ogniu ok 30 minut. Następnie wyciągamy i wycieramy słoiki i butelki. Przechowujemy w ciemnych i chłodnych miejscach.

Sok z winogron na zimę jest gotowy!

 

Dojrzałe ciemne winogrona

Dojrzałe ciemne winogrona

 

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby wpisać komentarz

TOP