Jak przechowywać produkty?

by / poniedziałek, 03 Listopad 2008 / Kategoria:Porady

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce o krótkiej trwałości przechowujemy w lodówce. Te o dłuższej trwałości oraz takie, które szybko dojrzewają (pomidory, banany) przechowujemy w zacienionym miejscu.Warzyw zielonych nie przechowujemy w foliowym opakowaniu, bo wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia azotyny.

Przetwory owocowe i warzywne

przechowujemy w zacienionych miejscach w temperaturze poniżej 15 stopni

Chleb i bułki

można mrozić nawet kilka miesięcy

Ryby wędzone

najlepiej włożyć do folii, aby nie wydzielały zapachu

Produkty z konserw

po otwarciu przekładamy na talerzyki i przykrywamy

Ser żółty

przechowujemy z folii. Zapobiega to jego wysychaniu.

Jajka

Nie wolno ich myć, bo sprzyja to przenikaniu bakterii. Przechowujemy je w lodówce

Wędliny

najlepiej przechowywać zawinięte w papier i włożone do foliowego woreczka

 

wg. Kalendarza Winiary

 

 

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby wpisać komentarz

TOP