Jabłecznik – pyszna szarlotka

by / poniedziałek, 12 Październik 2015 / Kategoria:Aktualności, Desery, Kuchnia

Pyszny jabłecznik

Składniki:

250 g mąki tortowej

250 g mąki krupczatki

200 g cukru

200 g masła

3  jajka

2 łyżki majonezu

3/4 szklanki śmietany

migdały

cynamon

słoik jabłek

Jabłecznik – przygotowanie

Mąki, cukier, masło, majonez, żółtka, śmietanę łączymy i zagniatamy na ciasto. Białka odstawiamy do lodówki. Gdy ciasto będzie jednolite odrywamy 1/3 ciasta, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku. W międzyczasie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i rozkładamy na niej pozostałe ciasto. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i kawałkami migdałów. Wyciągamy białka i ubijamy je na pianę. Aby piana nie opadła na końcu ubijania dodajemy szczyptę soli. Białka rozprowadzamy na warstwie jabłek, Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ucieramy je na grubych oczkach tarki. Wiórki ciasta posypujemy na wierzch. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut.

Jabłecznik – sposób podania

Jabłecznik można podawać z gałką loda, piramidką bitej śmietany i oczywiście z małą czarną 🙂

jablecznik

TOP